Studiekeuze | Geslaagd en nu?

Ik ben inmiddels al ruim 3 weken afgestudeerd als doktersassistente! Een mooi moment om te vertellen wat en waar ik momenteel werk, welke werkzaamheden ik uitvoer en wat ik in de toekomst wil gaan doen met mijn diploma.

Werken of doorstuderen?

Ik heb lang getwijfeld wat ik wilde doen. Ik ben net 2 maanden 19 en kan nu al gaan werken. Dat is vergeleken met anderen best vroeg. Ik heb veel gekeken naar HBO opleidingen maar kon er geen vinden waarvan ik direct was verkocht. Daarom heb ik besloten de komende tijd te gaan werken.ga==  Ik wil eerst werkervaring opdoen op verschillende huisartsenpraktijken en ondertussen verder kijken naar vervolg opleidingen en cursussen. Twee opleidingen die me momenteel erg aanspreken zijn praktijkondersteuner somatiek en spreekuur ondersteuner huisarts.

Een praktijkondersteuner somatiek is werkzaam op een huisartsenpraktijk en houd zich vooral bezig met chronisch zieke patiënten zoals diabeten, risico patiënten voor hart en vaat ziekten en patienten met hart en vaat ziekten. Een praktijkondersteuner werkt onder verantwoordelijkheid van de huisarts en verheldert het probleem, geeft voorlichting, begeleidt en ondersteunt de patiënt.

Een SOH (Spreekuur Ondersteuner Huisarts) is een doktersassistente die een extra cursus heeft gevolgd om kleine letsels en veel voorkomende klachten zelf af te handelen. Normaal ziet een huisarts deze klachten, maar door een extra cursus te volgen mag je deze letsels en klachten zelf zien en neem je dus een hoop werkdruk bij de huisartsen af. Een aantal letsels en klachten zijn:

  • Allergische huidreacties
  • Bijt-, brand-, snij-, schaaf-, en scheurwonden
  • Bloedneuzen
  • Enkelkneuzingen
  • Keelpijn en verkoudheidsklachten
  • Tand door lip
  • Wespen-, bijen-, insectensteken en tekenbeten

Werken en een weekje vakantie

Vanaf begin juli werk ik al, waardoor ik binnenkort maar een weekje vakantie heb. Erg? Nee totaal niet. Een week is misschien wel kort, maar aan de andere kant werk ik veel en heb ik zo nu en dan dan ook een paar dagen vrij. Het is wel even wennen om 3-4 dagen per week te werken en daarvoor ook vroeg op te staan.  Ik werk nu als oproepkracht bij verschillende huisartsenpraktijken wat natuurlijk wennen is, maar ook spannend omdat ik nu alles alleen mag gaan doen.

 

 

Wat doet  een doktersassistente dan precies?

Als doktersassistente bent de assistente van de huisarts en/of dokter. Zo heb je veel contact met de patiënten en ben je ook de eerste die de patiënten ter woord staat aan de telefoon of achter de balie. Ook geef je voorlichtingen, stel je patiënten gerust en heb je administratieve taken. Je helpt met instrumenten klaar leggen voor een onderzoek, plant het spreekuur in en luistert tevens naar de ernst van de klachten, zorg je voor correspondentie en verwerk je de medische gegevens van een patiënt. Verder kun je zelfstandig medische handelingen uitvoeren zoals  bloeddruk meten, urineonderzoek uitvoeren bloedsuiker- of cholesterolgehalte bepalen of wonden verzorgen.

Wat studeer jij? Werk je inmiddels of ga je nog verder studeren?

afsluiting artikel

Deze artikelen al gelezen?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge